Реформа системи шкільного харчування у Дубівській громаді
Реформа системи шкільного харчування передбачає комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.
Повноцінне, безпечне, якісне харчування школярів є важливим фактором загального їх розвитку і зростання, адже їжа впливає на роботу організму, зокрема, мозку, на працездатність та успішність.
Ото ж у Дубівській громаді на базі Дубівського ліцею, у відповідності до рішення виконавчого комітету Дубівської сільської ради від 19 січня 2024 року №1/3 «Про організацію харчування дітей в закладах загальної середньої та дошкільної освіти у 2024 році», створено дві моделі реформи системи шкільного харчування, а саме: «базову кухню» - це технологічна модель, за якої в закладі освіти наявний власний харчоблок, де відбувається приготування та видача готових страв виключно для внутрішнього забезпечення закладу та «опорну кухню», що передбачає виготовлення їжі та швидке перевезення її у відповідних ємностях, які дозволяють зберігати температуру, в освітні заклади сіл Облапи, Секунь та Буцинь.
Якщо аналізувати матеріальну базу для роботи «базової кухні» та «опорної кухні», то харчоблок Дубівського ліцею відповідає усім вимогам та нормам, передбаченим для впровадження цих моделей реформи шкільного харчування, а з метою перевезення їжі для харчування учнів Облапського ліцею, Секунської гімназії та Буцинського ліцею, придбано автомобіль. Щодо переваг, то «опорна кухня» дає можливість запровадити рівність у харчуванні, тобто у кожному освітньому закладі має бути якісна, збалансована їжа, економію ресурсів – насамперед електроенергії та контроль якості, адже на одну кухню легше підібрати кваліфікований персонал, забезпечити її сучасним обладнанням, проконтролювати всі процеси відповідно до технологічних карт.